Gå til hovedinnhold

9 råd som hjelper deg å komme i gang med digital skanning

Undersøkelser 3Shape har gjort forteller at hele 65% av alle tannklinikker planlegger å investere i ny skanner de neste 3 årene. Se protetikerens råd for å komme i gang med digital skanning på tannklinikken.

Komme i gang med skanner

Når 3Shape i videre studier finner at 80 % av 302 konvensjonelle avtrykk ikke ble funnet tilfredsstillende av tekniker er det liten tvil om at fremtiden er digital. Brorparten av de som har skanner i dag ønsker ikke å se seg tilbake.

3Shape-digital-skanning.jpg

Hvilke råd kan de som har jobbet med skanner formidle videre til deg som ønsker å starte den digitale reisen.

Klinisk direktør og protetiker i Pacific Smiles Dental, Leif Svensson har gjennomført mange tusen skanninger. Her er hans råd til deg som ønsker å bytte ut konvensjonelle avtrykk med skanner.

1. Finn en god skanner

Gjør research og invester i den beste skanneren du har økonomi til!

2. Tørr å prøve

Du vil være nervøs i de første 10 til 20 skanningene. Det er normalt. Etter 100 vil du være ustoppelig. Kom deg opp mot 100 skanninger så snart som mulig etter opplæring. Det går mye bedre enn du tror. Øvelse vil gi deg tryggheten du trenger.

3. Finn en god skannerposisjon

Bestem om du er en stående skanner (tilnærming foran) eller sittende skanner (tilnærming bak). Plassér kroppen i henhold til buen og indikasjonen du jobber med. Svensson refererer også til kroppsholdningen i forhold til kvadranten han jobber med. Få kroppen i posisjon slik at du alltid kan ha skannerhodet parallelt med området du skanner. Det er godt å lære og huske disse posisjonene i behandlingen.

4. Støtt skannerspissen- ALLTID

Forsøk til enhver tid og fikser skannerspissen med en annen finger eller en del av hånden. Støttefingeren din bør derfor støttes av et område på pasienten som f.eks (tann, sulcus og/eller annet). Merk at du kanskje må bytte støttefingeren mens du skanner rundt pasientens munn. Bruk støttefingeren til å styre skanneren. Det er et praktisk dreiepunkt og rotasjonspunkt for skannerhodet, spesielt når du krysser pasientens midtlinje. Svensson bruker også fiksering av skanneren for å trekke inn bløtvev mens han fortsatt skanner og støtter skannehodet. Dette er et godt hjelpemiddel

Optragate er bra når du kun skanner overflater. Når man skanner bløtvev, kan imidlertid denne formen for tilbaketrekking komme i veien. Tilbaketrekking med fingrene er ofte det beste.

5. Vær kritisk til skanningene dine

Ikke vær redd for å starte på nytt igjen.

6. Trim

Trim skanningene dine i henhold til skannerens indikasjon. Se etter fremmede elementer og anomalier i skanningene dine (spesielt hvis du ikke bruker kunstig intelligens. Fingeren din vil da synes i skannet).

7. Finn en god lab

En lab som du kan kommunisere godt med. Noen laboratorier der ute har digitale plattformer hvor du kan chatte direkte med tekniker. Fantastisk kommunikasjon er nøkkelen, spesielt når du starter opp.

8. Vær tålmodig når du skanner tannløse områder

Tannløse områder er de vanskeligste å skanne av alle, enten de er fullstendige eller delvise. Bygg opp til det. Start i det små og øk etter hvert som selvtilliten din øker.

9. Vær oppfinnsom

Du trenger ikke alltid å følge den nøyaktige forhåndsdefinerte skanningsstrategien fra produsenten (spesielt i tilfeller med store tannløse områder). Svensson generelle regel når det mangler tenner er å alltid starte der det er flest harde strukturer. Derfor, start der det er flest tenner; bygg deretter skannebanen derfra.

Om Leif Svensson

Leif Svensson er klinisk direktør for proteser og implantater i Pacific Smiles Dental i Australia. Han har lang erfaring i å jobbe digitalt med komplekse orale restaureringer, spesielt innen implantatproteser Han har grunnlagt og ledet den største protesepleieutrullingen i Australia med over 44 lokasjoner. I tillegg til sin kliniske dyktighet, etablerte Leif et av de største tannlegelaboratoriene i Australia, i tillegg til å kjempe for industriens digitale innovasjon av implantatbueskanning.

OD3 Protetikerens råd Leif Svensson.png

Artikkel – første gang publisert hos 3Shape av Clinical Director Leif Svensson, Australia. Bearbeidet av Plandent høsten 2022

https://blog.3shape.com/en/2021/2500-intraoral-scanning-cases-later-my-top-10-learnings

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Digital tannklinikk fra første dag

Allerede før tannlegestudiet ble påbegynt, ble domenet Tann for Tann kjøpt. Tannlege Dag Arthur Songe og Erik Hageli Henriksen var tidlig fast bestemt på at de skulle ha en klinikk som var innovativ og mest mulig digital. Les hvilke digitale løsninger klinikken har tilrettelagt for
Les mer

Scandeal

Nå gjør Plandent og TANNLAB det enda enklere å komme i gang med digitale avtrykk. Plandent gir deg fri bruk av skanner ved kjøp av protetikk fra TANNLAB.
Les mer

Når trenger du 3D-printer på klinikken?

3D-printing er nytt og spennende, men er det lønnsomt å gjøre produksjonen på egen klinikk? Les mer om når det er lurt å investere i 3D print, hvordan du kommer i gang og hva det innebærer for klinikken.
Les mer