Bilde: Planmeca tannlegestol - i5
Gammel unit - reparere eller bytte ut?
Andreas Sivertsen har vært servicetekniker i over 15 år og deler her sine vurderinger rundt en eventuell oppgradering av unit.
Uniten er over 12 år og den fungerer fortsatt, men fakturaer for service og reparasjoner blir stadig hyppigere og tapt inntekt pga.nedetid øker. Hvor lenge skal jeg holde liv i tannlegestolen min før jeg med god samvittighet kan bytte den ut? Dette er et spørsmål alle klinikker stiller seg selv en gang i ny og ne. Finnes det et godt svar, et riktig svar? Kjøp ny sier selgeren, samtidig insisterer servicetekniker på livredning til siste slutt.
Hvor lenge lever en unit?
Også et godt spørsmål. Et spørsmål man ofte kan få mange ulike svar på. Som servicetekniker i Plandent med 15 års erfaring med drift og vedlikehold av utstyr og maskiner skal jeg prøve å dele noen ærlige og fornuftige tanker rundt det.
Det er flere faktorer som må veies opp mot hverandre når man skal vurdere om det er mest fornuftig å drive livredning eller kjøpe ny unit. Det er ingen overraskelse at innkjøp av ny tannlegestol vil påvirke lommeboken til de fleste. Gjennomsnittlig pris på en komplett unit med utstyr ligger på rundt 300 000,- og oppover. Allikevel vil det på et punkt å fortsette og reparere gammelt utstyr være å kaste bort penger, som heller kunne vært investert i nytt utstyr.
Bilde: Servicetekniker i arbeid
Evaluer og estimer
Det første man bør gjøre når man begynner å vurdere innkjøp av ny unit er å få oversikt. Hvor gammel er uniten, brukstid, reparasjonskostnader, tapt fortjeneste ved nedetid på grunn av reparasjoner, pågående og utførte, utdatert teknologi, og ikke minst det økonomiske aspektet ved innkjøp. Sett et tak på hva man er villig til å betale for nye reparasjoner og deler når uniten har passert en god alder, og konsulter en servicetekniker man stoler på, slik at man får en god evaluering og en ærlig anbefaling.
Se også: Hva gjør du når sugemotor eller kompressor svikter?
Full overhaling eller nytt utstyr på tannklinikken?
En full overhaling av en gammel unit er kanskje fristende, men er det lønnsomt? Før man bestemmer seg bør man overveie alder og påliteligheten til utstyret de siste årene. En overhaling er kanskje ikke verdt pengene, og det kan ofte være bedre å investere i noe nytt.
Er uniten over 12 år er det nesten garantert at man med en ny tannlegestol med utstyr får ny teknologi på kjøpet. Fremdeles ser vi uniter som fortsatt har operasjonslamper med halogenpære. Nye uniter besitter LED-pærer som lever lenger og gir bedre lys. Det er også andre fordeler med ny unit, flere innstillinger av instrumenter, mer automatikk og kompatibilitet.
Les også: Leie eller eie utstyr? Hva betyr det for min klinikk?
Bilde: Dagens moderne dentale uniter. En tannlegeunit slik vi kjenner dem i dag
Her er en liten liste over de siste endringene på Planmecas uniter det siste tiår:
- LED-operasjonslampe gir bredt lysfelt, innebygget sensor og 4K kamera, med modus for kompositt og flere fargetemperaturer. (Planmeca Solanna)
- Clinic Managment: Intern overvåking av bruk og vedlikeholds-prosedyrer av uniter på klinikk.
- Egen tilpasset brukerprofil, praktisk ved flere brukere av samme unit.
- Trådløs fotkontroll.
- Touchpanel på brygge: Guidet brukergrensesnitt og enklere justering av instrumenter.
- Integrert automatisert infeksjonskontroll av sugesystem og vannkanaler.
- LED-monitor montert på mast.
- Ultra relax stoltrekk for bedre pasientkomfort.
- Større kompatibilitet av instrumenter og utstyr til unit, bla kan interoral scanner (Emerald) settes direkte på bryggen.
Alle oppgraderinger er laget for å gjøre hverdagen på klinikken litt enklere for brukeren. Snakk med selger og servicetekniker for å få oversikt over om egne preferanser og behov kan innfris. På denne måten kan man enklere komme til en konklusjon om det er full overhaling eller innkjøp av nytt som er fasiten.
Bilde: Planmecas nye operasjonslampe Solanna har ny LED-teknologi som gir justerbar lysintensitet, mindre skygger, flere valg innen fargetemperatur og modus som hindrer kompositten å herde. Lampen kan leveres med kamera med mulighet for både stillbilder og video. Det gir nye muligheter for kommunikajson med pasienten og bilder i journalen.
Uniten – viktig for helhetsinntrykket på tannklinikken
Slitasje, stoltrekk som har revnet eller falmet, rust, ulyd og sprukne deksler. Alt vil før eller senere oppstå på en unit. Som bruker av uniten hver eneste dag er det kanskje lett å bli vant til at den ser litt forfallen ut, men hva med pasientens opplevelse.
Tannlegestolen er tross alt en fryktet stol i befolkningen, det er svært få som trives i den, og hos resten fremkaller den en god dose frykt. Hjelper det pasienten å føle seg mer komfortabel om uniten ser falleferdig ut med sprukket setetrekk og gir fra seg ubehagelige lyder? På samme måte som en person med flyskrekk, ønsker nok også pasientene at utstyret man tvinger seg selv til å sette seg i holder en viss standard og virker trygt. Det er et poeng om man vil at personen skal bruke samme flyselskap eller tannlege i fremtiden.
Bilde: Den helt gamle tannlegestolen sett i forhold til dagens moderne tannlegeuniter
Dette er spesielt viktig ved oppstart av ny praksis. Nye pasienter vil være mer kritiske om man ikke har et forhold fra før, og da er helhetsinntrykket viktig. Her kan en liten overhaling gi både pasient og bruker av unit en mer behagelig opplevelse, uten at man trenger å kjøpe en helt ny unit.
Vedlikehold = forlenget levetid
Uansett om man har en ny eller gammel unit forlenger man levetiden ved godt vedlikehold og årlige servicer. Gå grundig igjennom produsentens vedlikeholdsanbefalinger. Daglig desinfeksjon og ekstra rens av sugesystemet minst en gang i uken er avgjørende, ikke bare for hygienekontroll, men også for at unitens indre organer skal fungere i lengden.
Uten bruk av rensevæske som feks Dürr MD555 vil avleiringer samle seg opp i sugesystemet og etterhvert føre til at deler som amalgamseparator, ventiler og sugemotor må byttes ut tidligere enn forventet. Gode rutiner etter produsentens anbefalinger vil spare klinikken for regninger og driftsstans.
Les også: Lurt å gjøre før du skal stenge klinikken
PS: Plandent tilbyr vedlikeholdskurs som holdes av dyktige teknikere ute på klinikker som skulle ønske det. Se innhold av kurs
Konklusjon
Overhaling eller nyinnkjøp, det er til syvende og sist opp til en selv hva man velger å gjøre med sin gamle unit. Det er uansett en god idé å sette seg inn i hvor mye man bruker på reparasjoner og eventuelt tap ved driftsstans. Sett et tak på hva man er villig til å bruke på å holde liv i den gamle uniten. Få en servicetekniker til å gå gjennom uniten og dens komponenter slik at man får en bedre oversikt over hvilke problemer som kan oppstå og hva det vil koste å utbedre disse.
Når man vurderer å kjøpe ny unit bør man utforske hva som finnes på markedet og hvordan ny teknologi kan gjøre hverdagen enklere. Unngå et hasteinnkjøp og vær heller godt forberedt ved kjøp av ny unit. Med litt tålmodighet og flaks dukker plutselig drømmeuniten opp i en kampanje, ingen kan klage på penger spart! Om uniten fungerer bra og bare ser litt sliten ut kan en lett overhaling være en mulighet, ny kledning og setetrekk kan få uniten til å fremstå nyere enn det den er, og kanskje tryggere for de engstelige pasientene.
Ny eller gammel unit, med gode vedlikeholdsrutiner sparer en store summer i lengden, og kanskje vil et nyinnkjøp føles litt lettere på samvittigheten når den tid kommer. Husk å beregne en dag til montering!
La utstyret ditt leve litt lenger
Tannhelse uten grenser er en nøytral hjelpeorganisasjon som jobber for å forbedre tannhelsen i utviklingsland. Har klinikken din tenkt til å bytte ut utstyr som fortsatt har en viss bruksverdi har dere nå mulighet til å donere bort dette og dermed være med på hjelpe med å forbedre tannhelsen der det trengs.
Send bilde av utstyr + litt kort info om utstyret til Andreas.sivertsen@plandent.no og det vil bli gjort en kjapp vurdering om organisasjonen har nytte av utstyret. Takk på forhånd!
Artikkelen er revidert våren 2022.