Det finnes mange typer røntgen enheter å velge mellom, men hvilket er det beste for din klinikk? Vi hjelper deg å finne riktig røntgen for ditt behov.
Den 8.november 1895, mens han drev forsøk med elektrostatiske utladninger fra vakuumrør oppdaget Konrad Røntgen at det avtegnet seg et flimrende bilde på en papplate som var påført et lag med barium platinocyanid. Røret avga en form for stråling, men hva var egentlig dette? Han ga strålene det midlertidige navnet X-stråler, hvor x sto for «ukjent». Forsøkene fortsatte og, seks uker senere tok han det første bildet av sin kones hånd. Dette var det første røntgenbildet.
Stålene som ble generert av katoden i vakuumrøret fikk hans navn, nemlig Røntgenstråler. Røntgen har siden fått mange bruksområder, ikke minst i odontologien. Røntgenbilder er blitt et essensielt verktøy for kontroll og diagnostikk av tennenes tilstand. Røntgen brukes også i forbindelse med behandlingsplanlegging
Vi snakker i hovedsak om to typer røntgenopptak. Intraoralt; som utføres med filmen plassert inne i munnhulen, og ekstraoralt; hvor filmen er plassert på utsiden av hodet.
For å utføre intraorale bildeopptak trenger man et flyttbart røntgenapparat og et opptaksmedium. Fra starten av brukte man røntgenfilm som ble eksponert med røntgenstråler og deretter fremkalt i en fremkaller. I dag er røntgenfilmen erstattet med heldigitale røntgensensorer som feks Planmeca ProSensor eller fosforplatescannere. Planmeca ProScanner 2 er et alternativ, Dürr VistaScan et annet. Plandent leverer alle disse variantene.
Planmeca Prosensor
Dürr Vistascan
Planmeca Proscanner 2
Røntgenapparat
Opptaksutstyret kan benyttes med alle typer intraorale røntgenapparater. Vi anbefaler Planmeca ProX røntgenapparat, som er mikroprosessorstyrt og gir rørspenning i området 60-70kV.
Strømstyrken kan varieres fra 1-8 mA. Røntgenrøret er DC-kontrollert og leverer derfor en støyfri røntgenstråle. Monteringsalternativene er på unit, i tak, på vegg og om ønskelig på gulvsøyle.
Apparatet betjenes manuelt eller ved hjelp av forhåndsprogrammerte knapper. Stråledosene er programmert i henhold til alara-prisippet og er tilpasset både barn og voksne.
Les også: Hva sier lovverket om røntgen i tannlegepraksisen
Panorama
Planmeca produserer et godt utvalg ekstraorale røntgenapparater, tilpasset tannklinikkenes ulike behov for røntgendiagnostikk. Planmeca ProOne er apparatet for klinikken som trenger panoramabilder i god kvalitet. Apparatet er et rent panoramapparat.
Planmeca Promax 2D finnes i 2 varianter, med 2 eller 3 ledds SCARA arm. Med 2 ledd er den ypperlig for bruk hos kjeveortoped. Med tre ledd får klinikken tilgang til et stort spekter av opptaksmuligheter. Dette apparatet kan også utstyres med Cephalostat.
ProMax 3D CBCT
ProMax 3D tilbys i 5 varianter. Alle apparatene kan utstyres med ett eller flere programalternativer som Planmeca CALM bevegelsesartefaktkorreksjon, Planmeca ULD lavdose bildeopptak, endomodus, 3D dentalprogrammer, 3D ENT programmer, 3D ansiktsfoto, 3Dmodellscann, SureSmile sertifisering, 4D kjeveopptak, Cephalostat one-shot eller scanning. Merk at ikke alle apparater kan leveres med alle programmer.
Viso CBCT
Planmeca Viso G5 har et stort utvalg volumstørrelse og er optimal for de fleste opptaksformål, spesielt implantatbehandling, orthodonti og kirurgi
Planmeca Viso G7 klarer alle volumstørrelser fra små spesialkasus til bilder av hele hodet. God til traumebehandling, kirurgiske og orthodontiske behandlinger så vel som TMJ, øre, sinus og luftveisdiagnostikk.
Artikkelen er skrevet av Roger Rasmussen i Plandent