Tannleger er overrepresentert når det gjelder skader på nervekanaler, som kalles hvite fingre eller Raynauds fenomen.
KaVo Dental AB har deltatt i flere studier som gjelder arbeidsrelaterte skader hos tannleger. Vi kunne tidligere rapportere om hørselsskader. Denne gangen handler det om hånd- og armvibrasjoner.
Et utbredt arbeidsmiljøproblem
Vibrasjoner fra arbeidsutstyr er et problem på mange arbeidsplasser i dag. Tannleger er en av de yrkesgruppene som utsettes for det man kaller for hånd- og armvibrasjoner. I motsetning til andre bransjer, der man kan variere arbeidsoppgavene for å minske eksponeringen av vibrasjoner, er tannleger spesielt utsatte, siden bruk av instrumenter med vibrasjoner er helt nødvendig for i det hele tatt å kunne utføre arbeidet.
Håndholdte instrumenter, som blant annet turbiner, forårsaker vibrasjoner siden de brukes under en stor del av arbeidsdagen, og dermed øker eksponeringen over tid. Arbeidsmiljøetaten i Sverige og Danmark anbefaler en maksimal vibrasjonsbelastning på 2.5m/s2 under en 8 timers arbeidsdag. Det prates en hel del om større og sterkere vibrasjonsverktøy for eksempel innen byggesektoren. Men Centrum for arbeids- och miljømedisin i Region Stockholm slår fast i et av sine faktablad, at også yrkesgrupper som bruker lette verktøy med høy vibrasjonsfrekvens er utsatte, for eksempel tannleger og tannteknikere.
Studiet peker på tannleger som en svært utsatt yrkesgruppe og advarer mot irreversible skader.
I en studie publisert i 2021 oppgav hele 83 % at de opplever smerter i muskulærskjelettet i de øvre kroppsregionene.
I en studie publisert i 2021 oppgav hele 83 % at de opplever smerter i muskulærskjelettet i de øvre kroppsregionene. En faktor som bidrar sterkt til dette antas å være langsiktig eksponering for roterende instrumenter.
Smerten opptrer ofte i kombinasjon med hvite og kalde fingre med nedsatt følelse. Det har til og med blitt rapportert om ytterlige sammenheng mellom hvite fingre og redusert hørsel, noe som er spesielt interessant for akkurat yrkesgruppen med tannleger, som er overrepresenterte i studier om både redusert hørsel og vibrasjonsskader.
Mindre eksponering anbefales av Arbeidsmiljøetaten.
Arbeidsmiljøetaten sier at om vibrasjonseksponeringen for én eller flere arbeidstagere overskrider innsatsverdien, blir du som arbeidsgiver ansvarlig for å gjennomføre tiltak. Vi på KaVo forstår at en reduksjon i bruken av instrumenter kan være vanskelig for yrkesgruppen tannleger. Da kan et mer gjennomførbart tiltak være å satse på utstyr som har lave vibrasjonsverdier, og som på denne måten kan redusere den totale eksponeringen.
«Vibrasjoner oppstår når mekaniske komponenter settes i bevegelse. Jo mer nøyaktig et instrument er komponert, desto mindre vibrasjoner. Jo mindre toleranseavvik man har, desto bedre er det. Billige instrumenter går på bekostning av at man ikke har like høy presisjon på komponentene som inngår. Det blir mer slark i både kulelager og tannhjul. Jo mer slark, desto større vibrasjoner». -Sier Roland Becker, teknisk sjef på KaVo Dental Sverige.
«Jo bedre kvaliteten på instrumentet er, desto mer får du ned vibrasjonsnivåene. Man kan sammenligne det med forskjellen på en dyr klokke av beste fabrikat mot en billigere variant, det er mye mer håndarbeid i den kostbare klokken. Håndverket gjør at det er en dyrere klokke, men den er mye bedre sammensatt.
Det samme gjelder våre produkt, mye gjøres for hånd, og man måler rotasjonen individuelt for hver komponent for maksimal presisjon. Alt monteres og måles del for del i forhold til vår strenge kravsspesifikasjon. Dette gir et bedre produkt med mindre vibrasjoner som en positiv konsekvens» - Sier Roland Becker teknisk sjef på KaVo Dental Sverige.
Les hele intervjuet med Roland her
KaVos instrument fikk best i test i en uavhengig sammenligning
I en uavhengig sammenligning utført av Rise på oppdrag av Region Jönköping, fikk KaVos instrumenter høyeste karakter. Der fastslås det at både vibrasjonsnivået og turtallet er lavere på turbinen fra KaVo enn hos deres konkurrenter. SE STUDIE (PDF document, 1.6 MB)
Artikkel er skrevet av KaVo. Kilder: KaVo Sverige