Gå til hovedinnhold

Tannlege Jan Kirkedams erfaringer med Sprintray

I takt med at digitale løsninger blir stadig mer integrert i tannklinikken, har tannlege Jan Kirkedam fra Arendal viet det siste året til å utforske potensialet og utfordringene ved 3D-printing i sin praksis. Vi tok et besøk hos tannlegen for å diskutere hans erfaringer og perspektiver på hvordan 3D-printing påvirker det daglige arbeidet i en moderne tannklinikk.

Hvilke erfaringer har tannlegen gjort seg med 3D-print

På en bitende kald og snøkledd vinterdag i Arendal, møter vi en varmhjertet innovatør i bransjen, en dyktig og ivrig tannlege med 35 års erfaring på feltet. Vi setter oss ned med Jan Kirkedam for å forstå hva overgangen til 3D-print har gjort for hans praksis ved Colosseum Tannlege A1 i Arendal.

Jan Kirkedam Sprintray.png

Jan, du har vært vitne til mange teknologiske endringer i din lange karriere. Hvordan startet din reise med 3D-printing?

- Ja, det har vært en fascinerende reise. Jeg startet med digitalisering av røntgen tidlig på 90-tallet, og har siden da fulgt med på nærmest hver eneste teknologisk nyvinning for klinikken. Med 3D-printing har vi nådd et nytt nivå av innovasjon.

Hva ser du som de største fordelene med å implementere 3D-print på tannklinikken?

- Først og fremst tror jeg det er greit å reflektere over at jeg har en lang bakgrunn innenfor CAD/CAM-produksjon - At 3D-printing er et fantastisk supplement til den produksjonen jeg allerede har hatt på klinikken.

Når han snakker om 3D-printing, lyser Jans øyne opp. - Når jeg fikk se Sprintray produktet og skjønte at Sprintray kunne printe i samme hastighet som jeg tidligere freste, og at jeg i tillegg kunne produsere bittskinner og større midlertidige broer chairside, mens pasienten venter… altså det har bare vært helt fantastisk, forklarer han. Det har også hjulpet oss slik at det blir enklere å planlegge.

Ting som jeg før har skannet og bare sittet og sett på skjermen kan jeg nå få ut fysisk og sitte og se på i hendene

Du har jo mye utstyr allerede på klinikken Jan, hvordan har 3D-printing endret måten du driver tannklinikken på?

- 3D-printing har jo endret en del på driften. Når man er vant til å jobbe chairside og levere restaureringen mens pasienten sitter i stolen har det jo tidligere vært en del arbeider vi har måttet sende bort, som f.eks bittskinner. Det kan jeg nå produsere mens pasienten sitter og venter på
dem.

Den andre biten som virkelig har vært en stor forandring, det er tilgangen på midlertidige restaureringer og da tenker jeg spesielt på midlertidige broer. - Tidligere har det vært slik at jeg gjerne vil ha ting ferdig
fort og jeg preparerer, tar avtrykk og sender til tanntekniker hvor jeg sier «Jeg tror vi bare gjør det ferdig».

Med 3D-printer i hus kan jeg nå kan få et design på en midlertidig bro og kan sitte og vente på tilheling av bløtvevet – se hvor bløtvevet legger seg, og så kan jeg eventuelt repreparere for deretter ta et nytt avtrykk og fortsatt bruke den midlertidige broen. De midlertidige broene gir et veldig godt uttrykk for hvor situasjonen kommer til å havne til slutt.

- I Sprintray-systemet har vi en mulighet for Cloud Design. Det vil si at man laster opp skannene sine i skyen og mottar på kort tid et design av en midlertidig bro eller midlertidig krone. Systemet implementerer da en overføring direkte på printplattformen som gjør det veldig enkelt å få et ferdig produkt på printeren.

Nå kan jeg starte produksjonen av midlertidige broer mens pasienten venter, noe som forandrer hele behandlingsopplevelsen.

Kan du dele noen konkrete eksempler på hvordan 3D-printing har forbedret kvaliteten på tannbehandlingen du tilbyr?

- Vi liker å si at den kvaliteten vi leverer alltid er topp uansett behandling sier Jan ydmykt med et glimt i øyet. Med 3D-printer har jeg anledning til å prøvekjøre den «endelige» restaureringen FØR jeg faktisk bestiller den endelige restaureringen. Da tenker jeg spesielt på broer da, at jeg kan få printet store broer – på et øyeblikk, prøvekjøre det, og se hvordan det er. Resinet man bruker på dette koster særdeles
lite. Så kostnaden for de midlertidige broene er svært lave. Det er gunstig!

Jeg er spent på å se hvordan 3D-printing vil forsette å utvikle seg og berike vår bransje

3D-print gir mange muligheter for tannlegen, men hvordan har pasientene reagert på bruken av 3D printede materialer og restaureringer Jan?

- Pasientene som går til oss på Colosseum Tannlege A1 her i Arendal er kjent med at vi jobber med teknologi og blir ikke akkurat sjokkert når vi kommer med nye teknologiske nyvinninger. De er vant til å være med i produksjonen og ser ofte startbilder og hvordan vi har boret. Jeg tar alltid pasientene med for å se når jeg printer. Og når resultatet kommer ned av printeren, og vi vasker det, blir de ganske så imponerte.

Å ta pasientene med i produksjonen er virkelig en måte å vise hvordan teknologien er i tannlegebransjen. Det gir en veldig god tone mellom oss som behandlere og pasienten. De tror at vi ligger et par hakk foran da gliser han.

Hva er dine beste tips for tannleger som vurderer å innføre 3D-printing i sin praksis?

- Hvis jeg skal gi et godt tips til dem som vurderer å begynne med 3D-printing så er det sånn at man må bare legge noen «gamle tanker» bak seg. Vi printer med resiner, og resiner er veldig ekvivalent til det vi bruker på komposittfyllinger. Disse resinene har mange kvaliteter. En må bare innse og bestemme seg for at de resinene som finnes på markedet er av god kvalitet. De kan løse mange behandlingsønsker for
oss tannhelsepersonell og det er bare en måte å finne ut av det på. Det er rett og slett bare å forsøke. Det er det eneste tipset jeg kan komme med. En må prøve 3D-print selv LIVE for å se om det er noe for deg. That’s it!

LES MER: Bli kjent med Sprintray
LES OGSÅ: Hva sier brukerne om Sprintray?

Final Crown Sprintray.png

For tannleger som vurderer 3D-print er Kirkedams råd klart: Vær åpen for nye metoder.

- Det er tydelig at denne teknologien ikke bare påvirker dagens praksis, men også bærer med seg store muligheter for fremtiden. Sprintray har allerede varslet spennende nyvinninger på feltet. Med en åpenhet for innovasjon og et øye mot fremtiden, kommer nok tannlege Jan Kirkedam til å fortsette å utforske grensene for hva som er mulig med nye teknologiske løsninger.

I det vi forlater klinikken i Arendal sitter vi igjen med et inntrykk av at fremtiden er full av muligheter og 3D-print er definitivt en av veiene til å være med på reisen.

Sprintray-system.jpg

Tannlege Jan Kirkedam

  • Odontologisk Fakultet, Universitetet i Bergen, uteksaminert 1989.
  • Kurs: Spesialkompetanse i Implantatprotetikk.
  • Bakgrunn: Jobbet som tannlege i Forsvaret 3 år, hos den Offentlige Tannhelsetjenesten i 3 år, i privat praksis i Arendal i 7 år og 19 år ved a1tannlegen (nå Colosseum Tannlege Arendal a1tannlegen).

Skrevet av Cecilie Sæther i Plandent

stripegrey.jpg

Du kan også lese mer om

Erfaringer med 3D-print - hva sier brukerne

Digitale avtrykkskannere er på full fart inn i tannklinikkene, og stadig mer av behandlingsforløpet digitaliseres. Hva sier brukerne som har testet 3D-print og nye Sprintray?
Les mer

Når trenger du 3D-printer på klinikken?

3D-printing er nytt og spennende, men er det lønnsomt å gjøre produksjonen på egen klinikk? Les mer om når det er lurt å investere i 3D print, hvordan du kommer i gang og hva det innebærer for klinikken.
Les mer

Sprintray - friksjonsfri arbeidsflyt med 3D-print

Sprintray gir deg en friksjonsfri arbeidsflyt på tannklinikken med et brukervennlig, banebrytende system for 3D-print. Med en løsning fra SprintRay får du elementer som er bygget for å fungere sammen som gir deg enestående kliniske resultater hele veien
Les mer