Offentlige anbud og miljø i tannhelsebransjen
At klima og miljø settes på agendaen også i anbudsprosesser mener vi er et skritt i riktig retning.
Plandent har deltatt i noen konkurranser med de nye reglene og vi arbeider for tiden med flere anbud. Erfaringene så langt er at det fremdeles er lang vei frem til å finne gode kriterier som har en god innvirkning på klima og miljø, samtidig som de virkelig evaluerer hvor langt selskapene er kommet i sitt
miljøarbeid.
La meg ta et eksempel: Noen anbud stiller krav til høy gjenvinningsgrad for produktene og er umiddelbart et kriterie som virker fornuftig. Kravet til dokumentasjon er imidlertid svakt og det betyr at den som ganske enkelt sier at f.eks. en brukt sugemotor fra motorrommet på klinikken kan sorteres i hhv elektro-, metall og plastavfall med 100 % gjenvinningsgrad, vil få maksimal poengsum.
En annen tilbyder som spør produsenten, vil få som svar at andelen som kan gjenvinnes er langt lavere. Det skyldes at mange av komponentene i en sugemotor har vært eksponert for amalgam, blod, saliva og mikroorganismer i mange år, slik at materialet ikke egner seg til gjenvinning, men må behandles som spesialavfall. Da får man ikke full poengsum og kan tape konkurransen.
At klima og miljø settes på agendaen også i anbudsprosesser mener vi er et skritt i riktig retning.
Det betyr at den som har satt seg best inn i temaet om gjenvinningsgrad for disse dentale produktene, kan score vesentlig mindre enn den som gir et overfladisk svar. Det er neppe intensjonen bak kravene.
Et annet eksempel er krav om lang levetid for produktene, som også høres ut til å være fornuftig fra et miljøperspektiv. Også her er kravene til dokumentasjon svake. Det kan skyldes at vi ofte ikke vet når en klinikk velger å skifte ut utstyr. Noen tilbydere kan oppgi konservative estimater fra produsenten for produktets levetid, mens andre kan oppgi et eksempel på en klinikk som har hatt samme utstyr i opp mot 30 år. Da vil den som strekker seg lengst i svaret få flest poeng, mens den som ser på faktabaserte gjennomsnitt vil score mindre. Også her vil man sannsynligvis ikke oppnå intensjonen.
Det offentlige har en viktig rolle i å påvirke bransjen og tiltak i det offentlige vil ofte påvirke den private sektoren. Derfor er det viktig at det offentlige tar i bruk de riktige grepene. Vi inviterer de som skriver offentlige anbud til et samarbeid om å finne gode kriterier, som er etterprøvbare og som kan brukes til å evaluere hvor langt tilbyderne er kommet i sitt miljøarbeid.
Plandent har ansatt sin første bærekraftsmedarbeider og vil jobbe for at miljø og bærekraft blir satt på agendaen i tannhelsebransjen
Ragnar Pettersson
administrerende direktør Plandent 2024