Blomstrende spesialistklinikk på Sørlandet
Arendal viser seg fra sin beste solside når vi ankommer spesialistklinikken ved Tyholmen Tannlegesenter. Her holder kjeveortoped Axel Bergman og endodontist Christine Westlie Bergman til sammen med kjeveortoped og far Lars Olof Bergman, i lyse lokaler med panoramautsikt utover fjorden.
Hver morgen når været tilsier det tar spesialist-ekteparet Bergman turen over sundet i egen båt for å starte dagen på tannklinikken. En unik beliggenhet på bryggekanten gir også mulighet for båtparkering parallelt med klinikken.
Tannklinikk i vekst
Tannklinikken ble tegnet av Plandent og åpnet i 2014. Samtidig som Christine var ferdig med sin spesialistutdannelse i endodonti. Etter mange år i Oslo ønsket familien å trekke tilbake til hjemlige trakter hvor far og kjeveortoped Lars hadde drevet spesialistklinikk i 30 år.
I mars 2022 ble klinikken ytterligere utvidet med to ekstra behandlingsrom, nytt kontor/møterom, ny garderobe og omfavner nå 6 uniter. Endodontist Christine har to fullverdige endorom utstyrt med eget mikroskop i begge rom.
I det ene rommet har jeg akkurat fått installert et ZEISS Extaro 300 som jeg gleder med til å ta i bruk forteller Christine
Åpent landskap
Som hos andre kjeveortopeder står flere av unitene i åpent landskap slik at Axel enkelt kan flytte seg fra pasient til pasient. Unikt her er den fantastiske havutsikten som går fra gulv til tak foran 4 behandlingsstoler
Her er det mye inn og ut av pasienter hele dagen og vi opplever at det å ha en åpen løsning gir oss en god og effektiv arbeidsflyt hvor vi raskt kan forflytte oss mellom pasientene.
Axel legger heller ikke skjul på at utformingen av klinikken er inspirert av hans tidligere klinikk og arbeidsplass i Oslo.
Ved oppgraderingen i mars 2022 fikk de et ekstra behandlingsrom som er litt mer skjermet.
Her kan vi ta imot voksne pasienter og pasienter med mer sammensatte problemstillinger og vi kan møte pasienten i en mer privat og skjermet atmosfære forteller Bergman.
Pasientene setter pris på det, men det er nok de ansatte som har hatt størst glede av oppgraderingen. Vi ville gjerne tilby enda bedre fasiliteter for de ansatte og samtidig var det fint å få tilgang til et nytt romslig kontor hvor administrativt arbeid kan utføres.
Etterlengtet CBCT på Sørlandet
Når det regionale odontologiske kompetansesenteret ved sykehuset i Arendal ble lagt ned i 2020 oppsto det et behov for en ny CBCT i regionen. De bestemte seg da for å gå til innkjøp av en CBCT fra Plandent. I tillegg til radiologiske undersøkelser på egne pasienter mottar klinikken også eksterne henvisninger for å få utført mer avanserte radiologiske undersøkelser.
I forbindelse med at vi gikk til innkjøp av en CBCT knyttet vi også til oss spesialist i kjeve og ansiktsradiologi Ulf Riis, som beskriver alle våre undersøkelser. Dette har virkelig blitt et etterlengtet tilbud for våre pasienter.
Spesialistkompetanse
Axel er i tillegg til arbeidet i Arendal fortsatt ansatt som spesialisttannlege ved avdelingen for kjeveortopedi ved UiO, som også omfatter deltakelse i Universitets tverrfaglige gruppe kalt «Eksperttjenesten». Det tverrfaglige teamet mottar henvisninger på pasienter med mer komplekse problemstillinger.
De to største gruppene er pasienter med multiple agenesier og alvorlige traumer.
Hit kommer det henvisninger fra hele sør/øst Norge for å utføre behandlingsplanlegging på kasus som krever vurdering fra flere spesialister. I perioder hvor Axel er på reise stepper far og kjeveortoped Lars Olof inn for å bidra.
Både Axel og Christine er opptatt av å holde seg faglig oppdatert. Begge er ettertraktede kursholdere, deltar på kurs og leser seg opp på ny faglitteratur, samtidig som de følger utviklingen i faget og teknologien.
- Vi strever jo etter å gjøre alt for pasientens beste og når pasientenes ønskemål og krav forandrer seg, må vi også være villig til å gjøre det. Vi ser ikke så mye til hverandre i løpet av dagen. Samtidig er det veldig fint at vi deler den samme faglige interessen og forståelsen for faget. Det gjør at vi i stor grad også kan hente kompetanse fra hverandre.
Mer nøyaktige resultater med skanner
På kjeveortopedisiden har Axel brukt skanner i mange år og designer selv kjeveortopedisk apparatur før det sendes til tanntekniker.
- Overgangen til den heldigitale arbeidsdagen har ikke vært helt problemfri, men øvelse gjør mester, smiler han, og i de fleste tilfeller gir skanning et bedre og mer nøyaktig resultat. Utviklingen går fort, og både utstyr og programvare blir stadig bedre og enklere å ta i bruk. Det er mye å velge i av kjeveortopedisk apparatur i dag, men Bergmann er opptatt av at barn og unge helst skal få det samme tilbudet.
Usynlig tannregulering til de unge?
Fra mars i år gir HELFO også støtte for behandling med såkalte «clear aligners». For at pasienten skal å få støtte til behandlingen må behandlingen planlegges og utføres av en godkjent spesialist i kjeveortopedi.
Det er et så stort kroppspress og store forskjeller i samfunnet. Vi ønsker helst ikke at barn og unge i tillegg skal føle på forskjeller når det gjelder tenner og tannregulering. Hos oss anbefaler vi metallbrackets så langt det er mulig slik at det blir en form for likhet, i hvert fall når det gjelder tannregulering.
Usynlig tannregulering er blitt meget populært for voksne de siste årene. Axel har tilbudt denne typen behandling siden 2008, men har hovedsaklig behandlet voksne med denne typen tannregulering. Nå som barn og unge også kan få dekket deler av behandlingen med clear aligners er vi er spente på å se hvordan dette vil påvirke etterspørselen.
Uavhengig av om man har hatt tannregulering eller ikke, vil tennene, akkurat som kroppen forandre seg i løpet av livet. Det er derfor helt avgjørende at tennene stabiliseres i ny posisjon ved hjelp av støttestreng eller plate. I første omgang er dette viktig for å hindre at tennene går tilbake til sin opprinnelige posisjon, men på sikt når støttevevet har stabilisert seg rundt tennenes nye posisjon vil støttestrengene hindre de naturlige aldersforandringene som vil skje hos de fleste av oss enten man har hatt tannregulering eller ikke.
Fra bunadssøm til tannteknikk
I klinikken har spesialistene etablert et minilab hvor de kan lage ulike typer kjeveortopedisk apparatur i tillegg til gipsmodeller, retainere og ulike typer skinner. Bak arbeidsbenken finner vi tannhelsesekretær Marzanna som opprinnelig har sydd bunader og brukt mye tid på håndsøm. Nå er det tenner og tannteknikk som preger hverdagen. Opplæringen har hun fått gjennom kurs og av kjeveortopeden på klinikken.
Det er veldig fint å lære og jeg synes det er kjempespennende å kunne jobbe med tanntekniske arbeider her, forteller hun.
Å kunne gjøre mye av arbeidet selv på klinikken letter hverdagen. Marzanna er kjempeflink og på sikt blir det nok også 3D-printing her på laben. Vi får se hva tiden bringer sier Axel.
Inn i fremtiden på Sørlandet.
Skal vi titte inn i fremtiden tror ekteparet Bergmann det fortsatt vil være et stort behov for tannleger. Pasientene har tennene sine lengre, men oppnår også en høyere levealder. Det vil fortsatt eksistere komplekse kasus også i 2040. Det vil nok bli økt digitalisering og sentralisering i form av større klinikker og mer kjededannelse der man strever etter å kunne tilby mest mulig i egen klinikk sier ekteparet i det de
vinker oss avgårde fra Tyholmen Tannlegesenter. •
Plandent har levert til utvidelsen
- 2 nye uniter
- MELAG autoklav
- CBCT
Artikkelen er skrevet av Ellen Gulliksen og Cecilie Sæther i Plandent 2022